Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor

Secţia Română - Regiunea Sibiu

MARTIN, MARIO & CO

Acum  3 ani Cristi Mihaescu,un vechi si constant membru al asociatiei noastre mi-a adus la cunostinta despre prezenta unui grup folcloric sasesc din zona Wolfsburg, care efectua un turneu itinerant in Romania, pentru a prezenta modul in care sasii plecati din zona noastra participa la viata culturala prin dansurile traditionale .Dansurile sasesti prezentate in locuri publice din SIBIU , MEDIAS, BAZNA, BUZD, BRATEI si altele,au atras atentia publicului prin ineditul actiunii si mesajul transmis de acestia : LOCUL UNDE S-AU NASCUT RAMANE TARA IUBITA -HEIMAT LAND.
Surprinzator,in grupul de la Wolfsburg am gasit un politist german, membru I.P.A. ,casatorit cu o sasoaica plecata la varsta de 12 ani din Medias.O simpla invitatie la Sala I.P.A. de la Muzeul Mun. Medias si schimbul de insemne I.P.A. ,au fost suficiente pentru a lega o prietenie cu MARIO DEDOLF ,fost politist judiciar ,actualmente formator profesional.O prima intalnire a avut loc chiar la Wolfsburg ,unde am fost invitat la o reuniune I.P.A. si am facut cunostinta cu MARTIN MULLER , presedintele I.P.A. zonal.Deschis la relatiile internationale ,Martin a promis ca in paralel cu relatiile cu Polonia vor diversifica si cele cu Romania.Anul trecut ,la primul seminar bilingv romano german, impreuna cu Mario Dedolf am definitivat o vizita in regiunea Sibiu.
Joi,21 iulie 2016. am asteptat grupul din Wolfsburg la aeroportul Sibiu.Bine organizati , nemtii au aparut in zona Arrivals in tricouri I.P.A. si un mare steag de care nu s-au despartit 4 zile.
Insotiti de membrul nostru ,PETRU SCANTEI,neobosit in prezentarea in limba germana a SIBIULUI,am avut o prima intalnire oficiala la sediul I.P.A. gazduit de catre Centrul de prevenire a criminalitatii, inaugurat in urma cu doi ani.
A urmat o incursiune in HERMANNSTADT-ul medieval unde oaspetii nostri au aflat rolul sasilor in istoria medievala si pana in prezent prin discursul minunat al colegului Petru Scantei .
A doua zi, oaspetii au avut prilejul de a asista la imbogatirea patrimoniului salii I.P.A. de la Muzeul Medias ,cu 2 uniforme noi donate de colegul Relu Campean  si o cascheta de la Politia militara din Belgia.Contributia germanilor a fost ...  normal un WW CARAVAN -in miniatura -folosit de Politia Germana si un set de tricouri originale ale WOB WOLSBURG ,echipa de prima mana in Bundesliga.
Importanta relatiior asociatiei noastre cu administratia locala ,a fost subliniata prin primirea delegatiei de catre primarul nou ales al municipiului,Gheorghe Roman.Cu aceasta ocazie asociatia noastra a fost invitata sa organizeze activitati internationale cu ocazia manifestarilor dedicate implinirii a 750 de ani de la prima atestare istorica a municipiului in cursul anului 2017.
HEIMAT LAND -a fost cu usurinta relevat prin traseul de la Medias la JIDVEI ,zona podgoriilor traditionale sasesti,repuse in valoare de familia NECSULESCU ,prin metodele moderne de cultura a vitei de vie.Vestitul oenolog, Dr. BUIA ,de altfel si membru I.P.A. ROMANIA ,a oferit tuturor o lectie despre producerea vinurilor si distilatului din vin care au cucerit nenumarate medalii internationale.
In atmosfera de vis a castelului de la CETATEA DE BALTA,am fost initiati in istoria locurilor de catre administratoarea IRINA INCZE , alaturi de noi si la vizitele cu delegatiile din Ungaria si din Serbia.
Ziua s-a terminat prin cateva ore de relaxare la complexul EXPRO BAZNA in baza parteneriatului pe care il avem cu ROMGAZ MEDIAS de mai multi ani.
Bisericile sasesti fortificate, devenite un brand turistic important in Transilvania,au fost tintele noastre pentru ziua de sambata.Un prim popas la Biserica Evanghelica Sf. MARGARETA  din Medias,a fost ocazia de a asculta pe HUGO SCHNEIDER,important membru al comunitatii sasesti,care a evocat legenda Turnului Trompetilor cu o inclinare verticala de 2,40 m intre baza si varful de la 64 de metri inaltime.
Dorind sa cunoasca si modul in care lucreaza Politia Romana, oaspetii au avut satisfactia unei prezentari a aplicatiilor de care se folosesc politistii romani in combaterea fenomenului infractional,prin exemplificarile efectuate de colegul Horia Covaci ,aflat intre o misiune in AUSTRIA si una in GERMANIA.
Comuna luptatorului pentru drepturile romanilor in Transilvania ,STEPHAN LUDWIG ROTH,MOSNA -MESCHEN, a prilejuit oaspetilor sa cunoasca pe viu modul in care pastrau oamenii bunurile alimentare in vestitul Turn al slaninilor si sa admire muzeul format cu multa sarguinta de catre profesorul IOAN SOTROPA.Expunerea in limba germana ,a binevoitoarei MARIANE REMPLER a fost clarificatoare pentru a intelege legenda pasarii-MESHN ,care a dat numele localitatii.Colegul ERNI SCHMIDT a dovedit inca o data profunda cunoastere  a situatiei operative a comunei.
O intalnire cu mai multi membri I.P.A. din zona a fost posibila prin oferirea frumosului spatiu particular al colegului CRISTI MIHAESCU,iar ceaunul traditional pregatit de RELU CAMPEAN , a dezlegat limbile tuturor.Membrul nostru simpatizant,OLI SCHUSTER si firma BRAUNE TRANSPORTE au facilitat de asemenea cunoasterea noilor locatii de distractie nocturna din Medias.
Desigur ca un periplu transilvan nu se putea incheia fara vizita la BIERTAN , fostul centru episcopal evanghelic si SIGHISOARA ,faimosul oras medieval in care viata se desfasoara necontenit de peste 700 de ani.La intoarcere,KRISTIN SCHULZE 26 de ani si SVEN JURGENSEN de 29 ani ,ofiteri de ordine publica la Wolfsburg ,au fost preluati de patrula O.P. formata din membrii I.P.A. VIOREL STAN  si GEORGE BOCEAN,efectuand cateva ore de serviciu politienesc.O prietenie adevarata se profileaza intre tinerii membrii ale celor 2 asociatii pe care vom incerca sa o concretizam si prin Programul de schimb de experienta -AUSTAUSCH PROGRAMM.
Inainte de imbarcarea in avion MARTIN MULLER,KRISTIN SCHULZE,JORN LORENZEN,SVEN JURGENSEN,HEINZ BURDORF si MARIO DEDOLF cu sotia ASTRID, au avut frumoase momente de relaxare la Parcul ASTRA din SIBIU -MUZEUL ARTEI SI TEHNICII POPULARE,oferite de OVIDIU TICHINDELEAN si ADI DRAGOMANU.
Anul viitor,I.P.A. WOLFSBURG  are o prima invitata la festivitatile organizate cu prilejul a 30 de ani de la constituire, I.P.A. REGIUNEA SIBIU.


PRESEDINTE I.P.A. REGIUNEA 1 SIBIU

MARIAN DORIN DUMBREAN

FORMULAR DE ÎNSCRIERE

Doriţi să deveniţi membru?