Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor

Secţia Română - Regiunea Sibiu

UN TEUTON ...LA BISERICILE FORTIFICATE TRANSILVANENE


 INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION
    REGIUNEA 1 SIBIU 

                                                                       UN TEUTON ...LA BISERICILE FORTIFICATE TRANSILVANENE

       Istoria medievala a consemnat prezenta CAVALERILOR TEUTONI  in TRANSILVANIA ,cu scopul principal de aparare a estului Europei de invaziile popoarelor migratoare.Sasii veniti din zona LUXEMBURG, cu misiunea stabilita de regii  UNGARIEI de construire a unor asezari puternice cu acelasi scop,de aparare a granitelor ,au gasit urmele materiale ale teutonilor pe care le-au ridicat in cateva sute de ani la nivelul unor fortificatii militare in centrul carora se afla Biserica Luterana. In secolul XXI un circuit turistic la BISERICILE CETATE  din Transilvania  este una din ofertele de nerefuzat al companiilor de turism.
       I.P.A. KOLN a devenit ,de cativa ani,un partener serios al membrilor I.P.A. din SIBIU si MEDIAS .Sositi intr-o prima vizita in Romania, ca urmare a frumoasei conlucrari profesionale desfasurata de colegul nostru Horia Covaci in cateva misiuni oficiale la KOLN,germanii au ramas atasati de aceasta zona prin serioasa oferta culturala cu adanci radacini in vestul Europei.Au fost prezenti la serile romanesti organizate de I.P.A. ROMANIA  la IBZ GIMBORN cu ocazia seminariilor romano-germane,ne-au sprijinit pentru participarea la CARNAVALUL de la KOLN,au oferit sprijin pentru cazare in acest super oras ,iar unul dintre ei a revenit a 4 oara la noi
      CHRISTIAN TRENKLE e un politist obisnuit la KOLN ,dar cu inima mare pentru I.P.A ,ales in acest an in comitetul executiv al VERBIBINDUGSTELLE KOLN.A fost in acest an intr-un periplu in Slovenia -Serbia -Romania ,cu o cazare la Casa I.PA.Giarmata si la Medias.Prea scurt timpul pentru a vedea tot ce il interesa in zona,a hotarat ca in concediu sa revina impreuna cu sotia ,  KAREN.
      O zi frumoasa de august a inceput cu o vizita la sala I.P.A.de la Muzeul municipal Medias unde Christian si-a revazut uniforma si cascheta daruita noua cu alte ocazii.In cartea de onoare a consemnat bucuria revenirii in mijlocul nostru.De curand deschis publicului,TURNUL PIETRARILOR - STEIN TURM,adaposteste o frumoasa colectie de cahle de teracota ,des uzitate pentru construirea sobelor pe gaz sau lemne ,si cu interesante  motive traditionale ale breslelor sasesti.La cateva sute de metri de la expozitie am aflat secretele maistrilor de la TERACOTA MEDIAS care in urma unui proces tehnologic complicat transforma lutul special in material cu proprietati de inmagazinare  a caldurii.Totul a fost posibil cu sprijinul ing. POPA de la societatea membrului nostru simpatizant UWE DRASER.
      Plimbarea pe ULITA PIETRARILOR- STEINGASSE ,a prilejuit intalnirea cu doamna Jeni Rosianu,cunoscuta artista peisagista care a oferit oaspetilor cate un mic tablou cu cetatea Mediasului.Pe aceasta cale noi ii multumim si pentru primele editii ale Revistei JURNAL I.P.A. SIBIU ,care au fost redactate si tiparite la editura domniei sale.
      Periplul diminetii s-a terminat la Biserica Evanghelica  Sf.Margareta unde au fost consolidate cunostintele despre istoria celor 800 de ani a populatiei sasesti in Transilvania.Relaxarea unei zile toride a fost efectuata la EXPRO BAZNA ,unde oaspetii au simtit pe pielea lor efectele benefice ale apei sarate incalzite .Este locul in care oaspetii nostri afla ce inseamna gazul metan din zona  si colaborarea noastra cu S.N.G.N.ROMGAZ MEDIAS, prin care de peste 10 ani beneficiem sapatamanal de o zi de pregatire fizica si relaxare la acest minunat spa ce pune in valoare calitatile curative ale apei sarate.
      Fosta capitala culturala europeana,SIBIU,trebuia sa isi descopere valorile si pentru prietenii nostri.Au raspuns cu multa placere si pasiune ,membrii nostri MIHAELA  HUZOAICA si col.rez. PETRU SCANTEI care le-au prezentat oaspetilor un oras efervescent ,plin de turisti ,cu terase demne de Viena ,toate inconjurate de monumente istorice de prim plan.
      La doar 75 de km. se afla CETATEA ALBA CAROLINA cu incitanta schimbare a garzii de pe vremea Habsburgilor.Insotiti de de presedintele I.P.A.1 ALBA ,SORIN FINTA,am refacut traseul celor TREI PORTI si intr-o incursiune istorica am revazut cu ochii mintii LEGIUNEA 13 GEMINA-INTRAREA lui MIHAI VITEAZU la PRIMA UNIRE -MARTIRIUL LUI HORIA CLOSCA si CRISAN-CEI 100.000 de oameni  care au semnat ACTUL UNIRII LA 1 DECEMBRIE 1918.
Cetatea de tip VAUBAN,restaurata cu fonduri europene merita revazuta oricand!
      Un eveniment sportiv I.P.A. organizat de colegii de la Regiunea 1 Brasov, Concursul de pescuit de la balta Doripesco,ne-a condus pe drumul din amonte de Tarnava si apoi prin SASCHIZ-RUPEA -VALEA BOGATII ,spre un grup de pescari condusi de presedintele VIOREL DOGARU care au capturat 1700 kg .de peste in trei zile de concurs.Diploma PESCARULUI CURAJOS i-a revenit lui CHRISTIAN TRENKLE pentru aventura lui transilvana.
      Un final fericit de zi ni l-a adus situl rural VISCRI unde Fundatia MIHAI EMINESCU ,prin Printul CHARLES,a inceput cu succes prezervarea valorilor traditionale  si un aflux de turisti considerabil."DACA AM AVEA IN GERMANIA ASA UN SAT AR TREBUI SA PLATESTI O GROAZA DE BANI SA IL VEZI!"spunea cu admiratie CHRISTIAN.
      Un viitor interesant ne asteapta prin inceperea Programului AUSTAUSCH -SCHIMB PROFESIONAL,pe care l-am planuit cu Christian si urmeaza sa il concretizeze cu staff-ul de la I.P.A. KOLN.
                                                                                   PRESEDINTE I.P.A REGIUNEA 1 SIBIU 
                                                                 
                                                                                   MARIAN DORIN  DUMBREAN 
 

FORMULAR DE ÎNSCRIERE

Doriţi să deveniţi membru?