Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor

Secţia Română - Regiunea Sibiu

Dezvoltare prin cultură


I.P.A.
REGIUNEA 1 SIBIU                              DEZVOLTARE PRIN CULTURA

    Capitala culturala europeana in 2007, SIBIUL a cunoscut o dezvoltare ampla in anii ce au urmat.Multitudinea de manifestari culturale anuale avand drept cap de afis FESTIVALUL INTERNATIONAL DE TEATRU, au au determinat o crestere economica in toate sectoarele ,de la turism la transporturi,cu puternice efecte in viata sociala din intreaga zona.Desemnarea zonei SIBIU si drept Capitala Gastronomica Internationala in 2018 va ridica pe un plan superior ceea ce afost pana acum.(despre integrarea I.P.A. 1 SIBIU in aceasta ultima activitate vom relata in articolul urmator,caci in 24 iunie va avea loc primul CONCURS GASTRONOMIC dedicat sarbatoririi a 750 de ani de la prima atestare istorica a municipiului Medias).
    La unul din vernisajele de la GALERIA CIRUS  din Medias , apartinand membrului nostru VASILE POPESCU ,cunoscut acuarelist si presedinte al Uniunii Artistilor Plastici Medias ,DAN MIRCEA CIPARIU scriitror de renume, spunea ca orice participare la o manifestare artistica reprezinta UN ACT DE CULTURA.Accentuarea laturii culturale a activitatii I.P.A. a fost subliniata si la conferintele nationale si zonale initiate de I.P.A. SECTIA ROMANA.Crezand in rolul deosebit al manifestarilor culturale am prins mereu in programele noastre activitati de acest gen la care am angrenat 40-50 de membri cu familiile si prietenii.
    Anul 2017 reprezinta pentru mun. Medias un moment prielnic pentru afirmarea potentialului turistic al vechiului CIVITAS MEDIENSIS ,care in acest an sarbatoreste 750 de ani de la prima atestare documentara.Prezent la manifestarile de la 700 de ani ,ca elev, si 725 de ani,ca ofiter de politie,am cautat sa implicam asociatia  noastra in acest an prin pozitia I.P.A. in in viata sociala si culturala a judetului Sibiu.
    Pentru sarbatorirea primaverii si a Zilei Femeii , la 1 MARTIE ,in colaborare cu Uniunea Artistilor Plastici, filiala Medias am vernisat expozitia plastica  FEMEIA ETERNA POVESTE .Evenimentul a avut loc la deja cunoscuta galerie CIRUS unde au expus Vasile Popescu , Jeni Rosianu, Mario Lup,Horia Lupp s.a.
    Vizita in Sibiu a colegilor din Salzburg -Austria,Kempten ,Landshut si Saarbrucken Germania ,Kikinda -Serbia ,Straseni -Moldova si Bekes-Ungaria cu ocazia Zilei Politiei si a 20  ani de activitate I.P.A. SIBIU a prilejuit cunoasterea operelor de arta de la Muzeul Bruckenthal SiBIU,care in acest an sarbatoreste 200 de ani de existenta.In aceeasi perioada am organizat simpozionul international cu tema "ROLUL POLITIEI PENTRU APARAREA PATRIMONIULUI CULTURAL NATIONAL",avnd ca lectori pe dr. prof.in arta  Olimpia Tudoran Ciungan,prof .univ. Costica Voicu si gen.mr. Hurdubaie Ion ,fostul sef al Broului National INTERPOL.
    Implicat puternic in formarea artistica a grupului de tineri de la Asezamantul de copii SFANTUL LEONTIE din RADAUTI(vezi articolele din revista I.P.A. JURNAL SIBIU 2016 si 2017), la data de 5 mai,VASILE POPESCU  a vernisat expozitia de pictura "TAINELE COPILARIEI" la care tinerii artisti au obtinut aprecieri din partea artisitilor consacrati.
    Cunoscand potentialul artistic al colegului RELU CAMPEAN ,fost tehnician criminalist (autor al unei prime expozitii de fotografie cu tema HAI HUI PRIN LUME ,cu instantanee de la deplasarile I.P.A. SIBIU in lume) si pasii repezi ai tanarului membru MIHAI LUCIAN JELER, agent de politie la Medias ,vineri 12 mai am vernisat expozitia foto "CULORILE CETATII".Expozantii au reusit sa surprinda vechiul burg al MEDIASULUI -MEDIASCH-MEDGYES cu zidurile cetatii si Turnul TROMPETILOR  ,in diferite anotimpuri si ore ale zilei, cu caldura si poezia medievala pe care o resimte orice calator.Artele vizuale au fost minunat ingemanate de acordurile chitarei lui Nelu IVAN ,vechi prieten al intrunirilor noastre artistice.In final au fost daruite doamnelor prezente fotografiile care le-au impresionat cel mai mult si a fost lansata ideea de a intocmi un album foto dedicat celor 750 de ani ai Mediasului cu versuri adecvate din lirica poetului TITUS ANDRONIC,care a dedicat frumoase versuri acestui oras.

                                      PRESEDINTE I.P.A REGIUNEA 1 SIBIU 

                                        MARIAN DORIN DUMBREAN 
 

FORMULAR DE ÎNSCRIERE

Doriţi să deveniţi membru?